Samdulphus.jouwweb.nl

Fictie

Leesverslag:              De jongen in de gestreepte pyjama

Schrijver: John Boyne

Uitgever: Arena

Bladzijdes: 221


Inhoudsopgave:

1. Inleiding

2. Kern

3. Slot

4. Bronnen

5. Mooiste fragment

6. Mooiste pagina


1. Inleiding:

Duitsland 1943.  Bruno woont samen met zijn zus Gretel, moeder en vader in een groot huis van wel 5 verdiepingen in Berlijn. Bruno is 9 jaar oud en zijn zus Gretel die is 12 jaar oud. Verder wonen Maria, het dienstmeisje, en “kokkie” ook nog in het huis. En Shmuel die in het concentratiekamp zit word heel bevriend met de naïeve Bruno.


2. Kern:

De vader van Bruno is een belangrijke nazi. Omdat de vader van Bruno een promotie krijgt van de furie (Hitler) , die een paar dagen voordat het verhaal begint langskomt, moeten Bruno en zijn familie verhuizen van Berlijn naar Polen.Bruno is negen jaar als hij met zijn familie gaat verhuizen. Dat heeft te maken met het werk van zijn vader, een hoge Duitse militair. Vlakbij het nieuwe huis staat een hoog hek, waarachter mannen en jongens in gestreepte pyjama's wonen. Bruno sluit vriendschap met een jongen die achter het hek woont, Shmuel, die hem inwijdt in de geheimen van zijn vreemde woonplek. Hun vriendschap is bijzonder omdat de naïeve Bruno bevriend is met de joodse Shmuel die in een concentratiekamp is. In het verhaal wordt vertelt in het zicht van Bruno en hoe hij voelt. Ook wordt af en toe vertelt hoe Shmuel zich voelt. Het verhaal begint als Bruno Maria ziet inpakken voor de verhuis. Bruno haat zijn nieuwe huis in Polen, “Oudwis”, omdat er geen vriendjes zijn om mee te spelen. Bovendien staat naast hun nieuwe huis een hek dat zo lang is dat je het eind ervan niet kan zien. Bruno denkt dat de andere kant van het hek een boerderij is, hij vindt het alleen wat vreemd dat alle boeren een gestreepte pyjama dragen. In feite is de andere kant van het hek het concentratiekamp Auschwitz. Maar dat weet Bruno natuurlijk niet. Bruno wil later ontdekkingsreiziger worden, daarom gaat hij op ontdekkingstocht langs het hek. Op zijn wandeling langs het hek ziet hij in de verte een stip, “een stip die een vlek werd die een bobbel werd die een figuur werd die een jongen werd”. De jongen heet Shmuel.


3. Slot:

Ze sluiten vriendschap.

Bruno heeft een voorgevoel dat vader en moeder het niet goed zouden vinden dat hij met Shmuel bevriend is, daarom besluit hij het hen niet te vertellen.Vanaf nu probeert Bruno zoveel mogelijk Shmuel te zien omdat hij anders zo eenzaam is. Bruno merkt dat Shmuel zeer mager is en er altijd droevig uitziet. Daarom probeert Bruno zoveel mogelijk eten mee te nemen voor Shmuel. Maar onderweg naar Shmuel krijgt Bruno meestal zelf honger en dan eet hij een deel van het eten op. Daar schaamt hij zich erg over.

Tijdens hun ontmoetingen vertellen zowel Shmuel als Bruno verhalen over hun vroegere leven. Op een dag zit Shmuel niet zoals gewoonlijk in kleermakerszit naast het hek, en de dag nadien ook niet. Bruno begint te denken dat Shmuel niet meer zou komen. Maar de derde dag is Shmuel er weer. Hij zegt dat er problemen zijn, hij vindt zijn vader niet meer. Bruno zegt dan weer dat hij en zijn familie terug naar Berlijn zullen gaan. Ze spreken af dat ze een van de volgende dagen op ontdekkingstocht zullen gaan, daarna zal Bruno terug naar Berlijn gaan.


Ze zullen Shmuel’s vader zoeken. De volgende dag is het zover, Bruno kruipt onder het hek door naar Shmuel. In het kamp komen Shmuel en Bruno een groep soldaten tegen. De soldaten bevelen Bruno en Shmuel en nog een grote groep anderen op mars te gaan. De groep van Bruno en Shmuel gaat een barak binnen en de soldaten doen de deur van de barak op slot. Bruno krijgt het heel benauwd en neemt Shmuels hand vast. “En toen werd de ruimte heel donker en op de een of andere manier , ondank de verwarring die daarop volgde, merkte Bruno dat hij nog steeds Shmuels hand vasthield en niets ter wereld had hem kunnen bewegen die los te laten.


4. Bronnen:

http://www.lezenvoordelijst.nl,Dit is dezelfde site als waarop we de "top 5" boeken hebben gemaakt en ik heb de samenvatting gekozen omdat ze precies zeiden waar ik ook aan dacht over het boek.

http://www.scholieren.nl, Deze website gaat over de samenvattingen en meningen van andere lezers. Ik koos de samenvatting omdat deze samenvatting de belangrijke stukken pakt en er een klein verhaal van maakt.


5. Mooiste fragment uit het boek:

Ik vind persoonlijk het einde van het boek heel mooi waarin Bruno en Shmuel samen ten onder gaan in de vergas douches van Adolf Hitler. Ik vind dit het mooiste stuk omdat de vriendschap die de 2 jongens hebben heel speciaal is aangezien shmuel ( joods ) in een concentratie kamp zit en Bruno en niet te vergeten zijn vader de Duitse commandant een grote rol speelde bij de vergassingen. Het einde is heel triest en verdrietig omdat je de jongens samen een band ziet krijgen en daarna samen doodgaan door het brute werk van Bruno's vader. Het top-punt van het einde vond ik toen ze dood gingen hand in hand als echte vrienden. De vader van Bruno werkte voor Hitler, Hitler heeft heel Duitsland voor de gek gehouden en wijs gemaakt dat joden de oorzaak zijn voor alle slechte dingen op de wereld en daarom zijn er in de WW2 veel joden gestorven. Het mooiste stuk oftewel het einde vind plaats op de bladzijdes:'215 t/m 218'.


6. mooiste pagina: '218'( en een stukje van blz:217)

'Jij bent mijn beste vriend, Shmuel' zei hij.'Mijn beste vriend voor altijd.' Misschien deed Shmuel zijn mond open om iets terug te zeggen, maar Bruno hoorde het niet meer want op dat moment luide er een harde kreet van de mensen die in de ruimte waren omdat de deur aan de voorkant plotseling werd gesloten en er van de buitenkant een hard metalen geluid klonk. Bruno trok zijn wenkbrauw op, hij begreep de zin van dit alles niet, maar hij nam aan dat het gedaan werd om de regen buiten te houden en ervoor te zorgen dat de mensen geen kou konden vatten. En toen werd de ruimte heel donker en op de een of andere manier, ondanks de verwarring die daarop volgde, merkte Bruno dat hij nog steeds Shmuel's hand vasthield en niets ter wereld had hem kunnen bewegen die los te laten.












Gemaakt door: Sam Paans

Nederlands     -      h2a

Ingeleverd: 30\10\2013

boek 2: Koning van katoren.


Ik vind het een mooi boek. Het boek draait om de 7 zondes en Stag, Stag is een jongen die koning wil worden wat hem alleen kan lukken als hij alle opdrachten succesvol volbrengt en deze opdrachten lijken praktisch onmogelijk. Uiteindelijk lukt het Stag wel en wordt hij verliefd op Kim, het meisje in de film/boek. Kim speelt de verslaggever die al het nieuws van Stag in de krant zet.


In het boekverslag stelde de docent ons vragen over het boek, heel gedetailleerd. Deze vragen waren best moeilijk en toen we alle vragen gehad waren waren we klaar met onze boekbespreking en was de volgende groep.

blauwe bussen


Er rijden blauwe bussen

door de wijnrode straten

er lopen paarse mensen

alle mensen zijn paars.


En er staan lila luchten

rondom de gele zon met

het meer oranje zonlicht

boven de schotse daken.


Maar alles is gelogen

want alles hier is grijs

alleen de bussen rijden

blauw maar eenzaam de straat uit.


Hans Andreus 1926 - 1977


Kenmerken:

-Er komen veel bijvoegelijke naamwoorden in voor. (vooral kleuren)

-Het rijmt niet.

-Nonsens gedicht. (zonder rijm)



Maak jouw eigen website met JouwWeb